CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages


#JIKA HATI ADALAH ISTANA.CHENTA ADALAH SINGGAHSANA.KETULUSAN IALAH MAHKOTA. KESETIAAN ADALAH PIALA TERINDAH.SENYUMAN KEKASIH ADALAH TAHTA.KEJUJURAN DAN KETULUSAN ADALAH PUSAKA#

sin chan wit shizuka

Daisypath Anniversary tickers

Monday, 18 March 2013

# Cik Tulip Minyak Hitam#




Assalamualaikum...

oh okeh! sekian kalinya aku telah khatam dalam mengaji eh baca novel la..poyo jew.. huhu.. # baca novel rajin je kan! mengaji dah nak msk stahun 1x khatam tu sykur sangat-sangat dah. kihkih.. tapi kira alhamdulillah jugak kan dari tak baca langsung. tak elok tau macam tu.. ;) 

kali ni aku ada baca novel keluaran Alaf21. best jugak cite ni. apa yang dapat aku simpul-simpul sampai mati adalah kisah cite ni lebih kepada "CINTA KERANA ALLAH" hoho.. siyes.. novel ni banyak bagi pengajaran sikit la ye tentang kebesaran ALLAH S.W.T. (^_*) bak kate orang kan ~Jodoh, Pertemuan, Kemantian sume di tangan ALLAH~ kita manusia ni merangcang je la ye dak sehabis baik. usaha sebaik mungkin. yang menentukan hanya DIA. Kite kena tawakal dan pasrah tapiii Usaha tu pentingla.. bukan maksud serah 200% terus kepada ALLAH.. kena la ada usaha jugak baru nampak kite bersungguh-sungguh tak gitew yerk!

Jadi..makanya saya cume nak share je jalan cite novel ni sebenarnya.. hehe.. panjang bebenor pendahuluannya ye tak.. hakahk.. al maklum terikut dengan cara novel ni yang banyak bagi tazkirah ye.. :) #insafsekejapyerk# tapi berguna jugak sebenarnya.. banyak yang boleh jadi panduan.. :) ok novel ni lebih berkisah kepada kehidupan seorang gadis tomboy yang bersederhana. ada kisah hitam kenapa dia jadi tomboy ye. seorang yang low profile dan kehidupan seorang lelaki yang berkedudukan tinggi tapi masih lagi low profile.. biasa novel mesti ade kontra kan?? kalau si lelaki kaya mesti sombong or kalau perempuan kaya mesti sombong..pastu si miskin kena seksa .. paksa kawen dengan si kaya.. hakhak..  tapi berbeza dengan novel ni. hero dan heroin dua-dua bersikap low profile dan bersifat sederhana.. see... ala-ala islamic sikit novel ni.. :) temanya macam biase walaupun dua-dua low profile but still terjadi "Cinta Terhalang" hihi.. mainan kehidupan la kate kau!

ok bab watak dalam novel ni plak ye. meh sini aku share sikit ek. kasi korang dapat gambar sikit perihal watak-watak yang ada. dan makanye boleh kome sume wat tafsiran ye macam mana hebat tak jalan citenya..

Hero: Ariel Iskandar : Seorang lekaki yang kacak, tinggi, hensem (katenye!), anak orang kaya, anak yang taat ibu bapa, berpegang kuat pada Agama, tabah, berani, bersederhana, low profile..

" Cinta itu milik ALLAH. Bila ALLAH telah mencampakkan rasa cinta itu, saya terima dengan hati yang syukur. Mungkin ada hikmahnya"

Heroin: Amira Batrisya: Seorang yang kasar, pandai repiar kereta, tegas, menjaga batas pergaulan, lasak, nakal, comel, gebu (katanye!), hati keras, kental, anak yang taat ibu bapa, baik hati, bersederhana, low profile..

" Salah tupuan! betina tu untuk lembu, kambing, gajah atau mana-mana haiwan, Tapi saya ni perempuan. Itulah dulu-dulu tak nak belajar Bahasa melayu betul-betul, kan dah salh. Sisap yang malu? Puan juga. lagi satu kaya sangat ke keluarga puan ni? Ada kaya macam Sultan Brunei? sampai semua orang puan pandang tak ada harga diri?? "

waktak sampingan:

Puan Hasni: Ibu Ariel. bengis, ego, sombong, bongka, keras kepala, degil

 "Eeeeiii... geramnya cakap dengan orang bodoh ni. Kau ni dahlah miskin, bodih, hodoh! memang tak layak langsung jadi menantu aku!"

Mak Milah: Ibu Amir a.k.a Amira: Keras kepala, tegas, garang, baik hati, pandai berlakon

"kalau korang tak nak turun aku tebang pokok ni!."kau orang ni kan, dari kecil sampai ke besar suka sangat buat aku marah tau! tak habis-habis nak panjat pokok, dah mengalahkan lotong. bermain atas pokok, makan atas pokok, baca buku atas poko. kalau boleh tudur pun nak atas pokok. apaa... rumah ni tak cukup luas untuk kau orang berdua, Turun! kalau tak aku teban pokok niiii!"

Nilna, Sofea, Kak Ifah : Adik beradik Ariel

Hadi (Kembar Mira) dan Yati (nama glamer: Yat Yit Yot) : Adik beradik Amir a.k.a Amira

Mail: Tunang Mira ~ baik, jujur, setia, penyabar...dan hansem lerr~

ok itu aje la aku nak share ye.. huhu.. ohhh! tapi tapi... lupa nak kasi tau tajuk nivel tu ape kan? hakhak.. okei yang tajuk aku tulis "Cik Tulip Minyak Hitam" tu bukan tajuk novel sebenarnya. tu nama glamer amira dari si Ariel.. hakhak.. shuuwweeettt takkk? pakwe kau pagil cenggitew! 

tajuk sebenarnye yang ni ha... "AMIR MINAH MACHO"gitew citenye...


sumbangan ikhlas pic: Pak Cik Google!


ok see next entry..tank Q u.. :)

No comments: